MuSlImEr mEd I MeSsY ChUrCh?

Kan vi invitere muslimer med til Messy Church?

Hvad skal vi i så fald være særligt opmærksomme på? Hvilke emner/ord kan støde eller misforstås? Og skal vi i så fald undgå de emner, eller hvordan håndterer vi det bedst?

Ja, I kan sagtens invitere muslimer med til Messy Church! Først og fremmest skal det siges, at der er lige så stor forskel på muslimer, som der er på alle andre mennesker. Så hav nuancerne i baghovedet. Når det så er sagt, er ordet respekt vigtigt at have i baghovedet. Respekt for, at muslimerne er et andet sted end mig – og det er okay. Respekt for, at vi har forskellige opfattelser af Gud og af Jesus. Men samtidig også stå ved, at vi nu er trådt ind i en kristen sammenhæng, og at de dermed er på vores banehalvdel, og her er fundamentet, at vi taler om Jesus som Gud. 

Jesus som Guds søn
Kan meget let misforstås og give associationer til sex mellem Gud og Maria. Så hav det i baghovedet, hvis du taler om Jesus som Guds søn. Forklar eventuelt, hvad det betyder, at Jesus er Guds søn.

Treenighed
Kan let enten misforstås som en treenighed mellem Gud Fader, Jomfru Maria og Jesus, eller som tre guder. Begge misforståelser af den kristne treenighedslære stammer nemlig fra kapitel/sura 5 i Koranen. Her er det nødvendigt at forklare, hvad I mener med at sige, at Gud er tre og én på én gang. Se forskellige forklaringsmodeller her.

Ifølge Koranen blev Jesus ikke korsfæstet, og han døde heller ikke. Det er godt at have i baghovedet, fordi vi ofte ikke vil have samme udgangspunkt for snakken. Men det kan til gengæld være et godt udgangspunkt for en snak om, hvem vi hver især tror, Jesus er.

Gudsbillede
Der er meget forskellig opfattelse af nåde, frelse, tilgivelse osv. i henholdsvis islam og kristendom. Men vær ikke bange for at tage snakken om, hvad I så mener med begreberne. Med respekt som udgangspunkt. Og husk på, det er Helligåndens ansvar at overbevise mennesker om sandheden.

Så generelt
Forsøg at definere, hvad I hver især forstår ved de begreber, I snakker om. Og tag en snak om, hvad der egentlig står i Bibelen; mange muslimer vil nemlig have en klar idé om, at Koranens beskrivelse af, hvad Bibelen siger, selvfølgelig kommer fra Bibelen selv - hvilket langt fra altid er tilfældet!

Israel og jøderne
Synet på Israel og jøderne er også et emne, der kan være svært at berøre. Det er svært ikke at tale om Israels folk, når man fortæller bibelhistorier fra Det Gamle Testamente, men tommelfingerreglen er: Forsøg at lade være med at tale politisk. Der er mange forskellige holdninger – også blandt kristne – til jødernes ret til det nuværende Israel og til den israelske stats politik over for palæstinenserne. Lad ikke hverken antisemitisme eller had til muslimer få plads. Vær opmærksom på, at man ikke må bebrejde alverdens jøder for den politik, som den israelske stat fører, ligesom man heller ikke må bebrejde muslimer for terror udført af nogle få.

  Israel og jøderne er nævnt i Koranen mange gange, men med fokus på, at jøderne har gjort det og det, som var forkert, så muslimerne skal tage ved lære og ikke være som dem. På den anden side påpeger Koranen, at Moses har fået Toraen (de fem Mosebøger) fra Gud. Og jøder og kristne er nogle steder i Koranen beskrevet som ”Bogens folk” (som altså har Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente), og muslimer skal derfor respektere dem.

  Et andet sted i Koranen står der, at muslimer skal slå de vantro ihjel. Det skal dog siges, at der er meget delte meninger blandt muslimer om, hvad dette koranvers betyder. 

  Selvom jøder og kristne er ”Bogens folk”, har de ifølge Koranen bevæget sig væk fra den sande vej til Gud ved ikke at acceptere Muhammed som profet. Og i et andet vers i Koranen står der, at jøderne og de kristne ikke er tilfredse med Muhammed og aldrig vil blive det.

  Så alt dette påvirker muslimernes syn på jøder og Israel. Og igen gælder det, at det vil være meget forskelligt, hvilket syn, den enkelte muslim har på jøder og Israel. Men vær opmærksom på, at det kan være et betændt emne. 

Forskel på mennesker
Og så er der selvfølgelig utrolig meget forskel fra person til person – også for muslimer. Nogle vil være meget offensive, andre nysgerrige, andre tilbageholdende osv. Generelt: Mød folk der, hvor de er. Og spørg eventuelt en eller flere personer om at være særligt opmærksomme på de offensive muslimer, så der også er plads til de Messy Church-deltagere, som ikke lige kan rumme at være med i en snak af den art – enten fordi de selv har haft dårlige oplevelser med muslimer, eller fordi de f.eks. ikke kan rumme at skulle forholde sig til endnu en religion.

Tilbage til "Tværkulturelt"