boRdLederEns roLLe UndEr aKtiviTeter

Bordlederens rolle under aktiviteter

 

Bordlederens opgave
Som bordleder er din hovedopgave at lede en aktivitet under aktivitet-afdelingen. Følgende punkter beskriver borlederens opgave:

  • Du skal sørge for, at alle materialer, som der er brug for ved din aktivitet, er til stede. I nogle Messy Church er der én person, som sørger for at anskaffe alle materialerne. Andre steder er aftalen, at den enkelte bordleder selv står for at anskaffe dem.
  • Du skal selv kunne udføre din aktivitet rent praktisk og måske få lavet en model før Messy Church-samlingen, men du behøver ikke at være ekspert til det. 
  • Du er klar med din aktivitet inden Drop in går i gang.

Når aktivitetsdelen går i gang, så har du to roller: 

  1. Din primære rolle består i at invitere deltagere over til dit bord og vise interesse for den enkelte, samt lede en samtale over dagens emne i relation til din aktivitet. 
  2. Din sekundære rolle består i at holde aktiviteten kørende, hvilket du kan gøre ved selv at udføre den i ny og næ, eller række rekvisitter hen til dem, som ikke kan nå. Ved selv at udføre aktiviteten i ny og næ, kan de andre spejle sig i dig og på den måde opdage, hvordan man kan gøre. Derved behøver du ikke at bruge så meget tid på at forklare.  

Forberedelse til aktiviteten før Messy Church
I MC-startkassens materiale og de ekstra samlinger er der ved hver aktivitet en klar beskrivelse af, hvordan aktiviteten udføres, en materialeliste og forslag til, hvad du kan lægge op til at tale om ved din aktivitet.

Brug tid, inden Messy Church-samlingen, på at overveje emnet ind i dit eget liv. Hvad tænker du selv om “Tal om-punktet”? Og hvad kunne du forestille dig, der kom frem i samtalen? Er der noget aktuelt i byen, landet eller verden, som du kunne relatere til ud fra emnet for derved at møde folk på fælles platform? Forberedelse er vigtig, da deltagerne også får åndelige input med fra aktiviteterne, såvel som fra bibelhistorien. 

Den enkelte skal forme sin egen måde at være bordleder på, så det bliver autentisk og nærværende. Derved bliver der også plads til, at mange forskellige kan gå ind og få rollen som bordleder, f.eks. en ældre mand, et par teenagere sammen, en forælder med sit barn, en person, som ikke kender Jesus, men har hørt beretningen, præsten etc. 

Tænk de fem værdier og bordlederrollen sammen

1. Kristuscentreret 
Som bordleder kan du være et lys, som peger på Jesus. Du kan overveje, hvordan Jesus ville have gjort, hvis han havde din rolle. Hvordan møder Jesus mennesker? Både som vært og som gæst?

2. For alle aldre
Hvordan kan du være bordleder på en måde, som tilgodeser alle aldre? Prøv at starte en samtale på tværs af aldre. Ikke så ordene går hen over hovedet på børnene, men heller ikke nødvendigvis så de forstår alt.

Fordelen ved at vi mødes, oplever og snakker på tværs af alderstrin, kan være at deling af visdom og livserfaring ikke går tabt. En anden fordel er at unge og ældre vandrer et stykke sammen i livet og troen. 

Overvej, om der er særlige aldersgrupper, som du forestiller dig, at du har svært ved at arbejde med. Kan du sætte en finger på, hvorfor du har denne udfordring? Hvordan kan du vende denne situation rundt?

3. Kreativt
Gud kan virke på mange måder. Er du klar på at opleve Gud virke på en kreativ måde i jeres Messy Church? Måske gennem din aktivitet og det som kommer til at foregå dér. Vær klar til i samtalen at opleve nye kreative måder at beskrive Gud på.

4.Gæstfrihed
Som bordleder er der mange konkrete måder, hvorpå du kan udvise gæstfrihed. Men hvis det kun sker som en handling og holdningen ikke følger med, så vil det kunne mærkes af dine medmennesker. Overvej derfor med dig selv, om du ser frem til at mennesker skal komme hen til dit bord og være en del af et fællesskab der – ikke fordi du skal virke populær, men fordi du har mulighed for at være gæstfri og lade deltagerne mærke, at de er velkomne. Skulle du være udfordret på denne opgave, så bed over det og tal gerne med nogle fra MC-teamet om det. Det er nemlig vigtigt, at det også er en god oplevelse at være bordleder. 

Det er vigtigt at bruge folks navne. Det er derfor en god ide, at alle har navneskilte på. Tjek, om dit eget navneskilt er synligt på dig.

Indbyd andre til at dele, og del også ud af dig selv i samtalen. Det er vigtigt også at være lyttende. Selvom du er bordleder, betyder det ikke, at det kun er dig, der snakker ved bordet. Det gør deltagerne såvel som dig. Spørg nysgerrigt ind til deltagernes kommentarer. Hvordan er de kommet frem til det, de melder ud? Grav evt. lidt dybere og leg med deres kommentarer. Hvad betyder det for dig, det du har hørt i dag? Giv deltagerne modet til at deltage ved netop dit bord. Forvent også, at du kan få noget med hjem fra jeres samtale. Det er ikke kun dig, der skal give. Udvis respekt for at andre mener noget andet end dig, også hvis det gælder tolkningen af dagens tekst og tema.

5. Gudstjenestefejring
”Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig,". Sådan står der i Matt 25, 40-41. Dette betyder, at når vi tjener hinanden, så tjener vi også Gud. Det vi gør mod hinanden, det gør vi også mod Gud. 

Som bordleder kan du tjene Gud ved at giv den kærlighed, som Gud har givet dig, videre til din næste. Lad dig bruge og tjen Gud med glæde. Det handler også om at fejre Guds virke iblandt os og hans skaberværk, hvilket man nemt kan pege på i mange af aktiviteterne. 

 

Må Gud velsigne dig som bordleder. Vær dig selv, som den Gud har skabt!

Tilbage til Guldkorn